Snel een offerte nodig?

Start de calculator

Historie

De grondlegger van ons bedrijf is Janus Smetsers.  Creatief bezig zijn met hout, dat was zijn grote hobby. Dit resulteerde in kinderspeelgoed, tuinbanken, kruiwagens en bolderkarren.

Het is  1963 als hij de stoute schoenen aantrekt en hij een  Houtzagerij/Houthandel opricht. Dit doet hij om zichzelf te voorzien van de benodigde materialen, maar om zijn onderneming draaiende te houden  gaat hij ook boomstammen zagen.

De planken en balken die hier uit ontstaan worden door boeren uit de omgeving massaal  in hun schuren en stallen verwerkt.

De eerste jaren werkt Janus met een compagnon. Deze besluit er na een tijdje al weer mee op te houden,  maar  Janus gaat door en krijgt in 1974 hulp van zijn oudste zoon Ad, die in het bedrijf komt werken. Anderhalf jaar later volgt ook zijn jongste zoon Toon.  In de volgende jaren zagen zij grote hoeveelheden hout tot kant en klare eindproducten.

Al snel wordt naast loonwerk ook de handel een belangrijk onderdeel, het begrip “Tuinhout” komt eind jaren 70 tot stand en de familie Smetsers is er snel bij om mee te liften op dit succes. Het inkopen en verhandelen van kant-en-klare balken en planken is een schot in de roos.   Binnen no-time is het familiebedrijf een begrip in Sint Oedenrode en omstreken. Begin jaren tachtig wordt het machinepark verder uitgebreid  om de productie op te voeren. ook worden voor het eerst timmerlieden toegevoegd aan het personeelsbestand, zij houden zich voornamelijk bezig met het maken van tuinafscheidingen en tuinschuurtjes. De vraag naar deze producten is in die tijd groot en dus nemen ook de werkzaamheden in de zagerij fors toe.

Het fabriceren van tuinartikelen blijft in de jaren die volgen een belangrijke tak binnen de onderneming.  Midden jaren 90 verrast Houthandel Smetsers met het uitbrengen van een eigen hoogwaardige Kinderspeeltoestellenlijn. Het wordt een groot succes! In de tien jaren die volgen fabriceert het bedrijf Smetsers duizenden klimtorens, schommels en speeltoestellen voor particulieren, maar ook voor scholen, kinderdagverblijven, wijkverenigingen en sportverenigingen. De productie vermindert halverwege het eerste decenium van deze eeuw.

Na de eeuwwisseling is het zaagwerk nog verder toegenomen en is het personeelsbestand verder uitgebreid. Er is behoefte aan opslagloodsen en werkplaatsen en zo wordt ook de omvang van het bedrijf uitgebreid. Met de gemeente Sint Oedenrode wordt overleg gevoerd voor het verkrijgen van vergunningen. Uiteindelijk zijn er een viertal loodsen gebouwd die fungeren als opslag, magazijn en werkplaatsen. Het vloeroppervlak neemt in de loop der jaren toe tot 25.000m2, en is grotendeels voorzien van vloeistofdichte vloeren.

Na het succes van de speeltoestellen zijn we in 2005 wederom een nieuwe weg ingeslagen. vanaf dat moment zijn we ons steeds meer toe gaan leggen op het toepassen van Douglas hout. Iets waar in die tijd nog bijna niemand zich mee bezig hield.

Het zagen van Douglas boomstammen tot schaaldelen en planken werd uitgebreid met de zagen van balkhout, voor zware constructies. Al snel hadden we hulp nodig van andere zagerijen om als toeleverancier op te treden. Het bleek een gouden zet!  Douglas is anno 2021 nog steeds hot!

We zijn het gebruik van deze houtsoort steeds verder gaan uitbreiden, inmiddels worden bij Smetsers Houtbouw  zo'n 90% van de Tuinoverkappingen, veranda’s en buitenverblijven vervaardigt uit deze duurzame houtsoort. Douglas hout gaat in onbehandelde vorm (dus niet verduurzaamd) jaren mee. Het is een goedkoop alternatief voor Eiken hout en laat zich makkelijk bewerken. Vele timmer- en bouwbedrijven, aannemers en hoveniers uit het hele land hebben de weg naar Olland inmiddels gevonden en de vraag naar deze houtsoort blijft nog altijd toenemen.

Sinds 2012 is ook de 3e generatie Smetsers toegetreden tot Houthandel Smetsers BV, Janus, die in 1997 overleed, had zijn kleinzonen Rene en Bart nog maar al te graag in zijn voetsporen zien treden.

Op 7 september 2013 heeft ons bedrijf haar 50 jarig jubileum gevierd, dit had Janus nooit kunnen bevroeden! Een feestelijke en onvergetelijke dag die wij uitbundig gevierd hebben en waar we met veel plezier op terug kijken!     

In 2016 hebben wij de bouw van ons nieuwe kantoor voltooid. Na 4 jaar kantoor gehouden te hebben in een "container" waren we maar al te blij om ons nieuwe onderkomen te betrekken. Een prachtig pand waar we de komende jaren mee vooruit kunnen!

Vanaf 1 januari 2019 , zwaaien René en Bart het scepter over het bedrijf, zij nemen het stokje over van Ad, ( vader van René ) en Toon, ( vader van Bart ).

Hiermee is de overname door de 3e generatie een feit,  Ad en Toon zullen voorlopig aanblijven, zij het ,dat zij langzamerhand een meer adviserende rol zullen vervullen.

Recentelijk, in september 2020,  zijn we  gestart met de  bouw van " Loods 8"  welke ons in staat stelt om nog grotere voorraden aan te leggen,  bovendien is er een flinke parkeerplaats gerealiseerd, waardoor we er logistiek op vooruit gaan.

Anno 2021 zijn we nog altijd groeiende, de handel is onze core - business maar we blijven ook  op andere fronten actief.

We hebben inmiddels een grote vaste klantenkring opgebouwd, afkomstig uit allerlei sectoren. Vanuit het hele land weten mensen Houthandel Smetsers te vinden. 

Wij houden de ontwikkelingen in de markt goed in de gaten maar gaan bovenal uit van onze eigen kracht. Daar zijn we immers ook groot mee geworden!

aanbiedingen

TUINHOUT OPRUIMING! Tot 50% KORTING op planken/ palen/ regels!!!!

Bekijk aanbieding

EUROKNALLER !! Grenen tuinplank 16 x 140mm € 1 per meter !!!!

Bekijk aanbieding

Gebruikte Vuren balken 80 x 120 mm, 2.50m lang

Bekijk aanbieding

Douglas 22 x 200mm B Keus = 50 % korting !!!!

Bekijk aanbieding
-->