Historie

De grondlegger van ons bedrijf is Janus Smetsers.  Janus had  als hobby creatief bezig zijn met hout, wat resulteerde in prachtig kinderspeelgoed, tuinbanken, kruiwagens en bolderkarren..

Het is  1963 als  hij zijn eigen Houtzagerij/Houthandel start… uiteraard om zichzelf te voorzien van de benodigde materialen, maar ook het zagen van boomstammen tot planken en balken is al snel een dagelijkse bezigheid. Boeren uit de omgeving verwerken deze massaal  in hun schuren en stallen.

De eerste jaren werkt Janus met een compagnon. Toen die er mee stopte is hij alleen verder gegaan..  Janus’ oudste zoon Ad besluit in 1974 in het bedrijf te gaan werken. Anderhalf jaar later volgt ook zijn jongste zoon Toon.  In die tijd zagen zij grote hoeveelheden  hout tot kant en klare eindproducten.

Al snel wordt de Houthandel een belangrijk onderdeel, het begrip “tuinhout” komt halverwege  de jaren 70 tot stand en de familie Smetsers is er snel bij om mee te liften op dit succes.. Het inkopen en verhandelen van kant-en-klare balken en planken is een schot in de roos..   Binnen no-time is het familiebedrijf een begrip in Sint Oedenrode en omstreken.. Begin jaren tachtig wordt het machinepark verder uitgebreid  om de productie op te voeren.. ook worden voor het eerst timmerlieden toegevoegd aan het personeelsbestand, zij houden zich voornamelijk bezig met het maken van tuinafscheidingen en tuinschuurtjes.. De vraag naar deze producten is in die tijd enorm en dus nemen ook de werkzaamheden in de zagerij fors toe…

Het fabriceren van tuinartikelen blijft in de jaren die volgen een belangrijke tak binnen de onderneming.  Midden jaren 90 vervult Houthandel Smetsers bovendien een pioniersfunctie met het uitbrengen van een eigen hoogwaardige Kinderspeeltoestellenlijn..  Het wordt een groot succes! In de tien jaren die volgen fabriceert het bedrijf Smetsers duizenden klimtorens, schommels en speeltoestellen voor particulieren, maar ook voor scholen, kinderdagverblijven, wijkverenigingen en sportverenigingen.. De productie vermindert halverwege het eerste decenium van deze eeuw..

Na de eeuwwisseling is het zaagwerk nog verder toegenomen en is het personeelsbestand verder uitgebreid. De behoefte aan uitbreiding aan opslagloodsen en werkplaatsen is dan ook groot.. Met de gemeente Sint Oedenrode wordt goed overleg gevoerd voor het verkrijgen van vergunningen. Uiteindelijk zijn er een viertal loodsen gebouwd die fungeren als opslag, magazijn en werkplaatsen.. Het vloeroppervlak neemt in de loop der jaren toe tot 15.000m2, en is grotendeels voorzien van vloeistofdichte vloeren..

Na het succes van de speeltoestellen zijn we vanaf 2005 wederom een nieuwe weg ingeslagen… vanaf dat moment zijn we ons steeds meer toe gaan leggen op het toepassen van Douglas hout.. Het zagen van Douglas boomstammen tot schaaldelen en planken deden we al langer, maar we merkten dat er  behoefte was aan zwaarder balkhout, voor zware constructies.. Vervolgens zijn we dit massaal gaan zagen.. Al snel bleek het nodig te zijn ook andere zagerijen te vragen als toeleverancier op te treden.. Het bleek een gouden zet! En ook nu weer waren we er snel bij…

We zijn het gebruik van deze houtsoort steeds verder gaan uitbreiden, inmiddels wordt ook zo;n 75% van onze overkappingen, veranda’s en buitenverblijven vervaardigt uit deze duurzame houtsoort, die in onbehandelde (dus niet verduurzaamde) vorm jaren meegaat.. het is goedkoop alternatief voor Eiken hout en laat zich makkelijk bewerken.. Vele timmer- en bouwbedrijven, aannemers en hoveniers uit het hele land hebben de weg naar Olland inmiddels gevonden en de vraag naar deze houtsoort blijft nog altijd toenemen.. Door onze enorme voorraad en omdat we uitgerust zijn met hoogwaardige houtbewerkingsmachines,  kunnen we snel maatwerk leveren, waardoor we de concurrentie een stap voor blijven.. Hierdoor kunnen wij met recht zeggen dat we beschikken over het meest uitgebreide assortiment in deze houtsoort..  In de regio (en ver daar buiten..)

Anno 2013 zijn we nog steeds groeiende, we zijn op vele fronten actief en hebben mede daardoor inmiddels een grote vaste klantenkring opgebouwd, afkomstig uit allerlei sectoren. Vanuit het hele land weten mensen Houthandel Smetsers te vinden.  Ook de kracht van ons ervaren team van werknemers mag niet onderschat worden.. Stuk voor stuk vakbekwame timmerlieden en machinaal houtbewerkers, nooit te beroerd om onze klanten een helpende hand te bieden. Door snel te schakelen en helder advies te geven, keren onze klanten met een tevreden gevoel huiswaarts… Ook  over onze jongens die op locatie actief zijn en de prachtigste bouwwerken bij de klant afleveren, krijgen wij vaak lovende kritieken..

Voor de nabije toekomst staan meerdere uitbreidingen en verbeteringen op de agenda.. Zo heeft de bouw van een nieuw kantoor onze hoogste prioriteit.. Bij de herziening van het bestemmingsplan in 2011 heeft de gemeente Sint Oedenrode besloten het laatste stuk -nog agrarische grond- de bestemming “industrie” te geven.. Dit maakt het mogelijk een nieuw kantoor en een extra opslagloods te bouwen..

Op 7 september 2013 heeft ons bedrijf haar  50 jarig jubileum gevierd! Een feestelijke dag waar wij met een zeer tevreden gevoel op terug kijken, een dag die wij nooit zullen vergeten..! Janus Smetsers had 50 jaar geleden niet kunnen vermoeden dat de 3e generatie,  zijn kleinzonen, Rene en Bart, ooit in zijn voetsporen zouden treden!

aanbiedingen

Nieuwe steigerplanken in een oud jasje

Bekijk aanbieding

Zweeds Rabat / Vlotdelen / Potdekseldelen ZWART

Bekijk aanbieding

Schaaldelen Douglas 10-15 cm breed

Bekijk aanbieding

Vuren Vloerdelen 18 x 140mm

Bekijk aanbieding

Direct offerte aanvragen

Vul het formulier in en krijg uw offerte digitaal opgestuurd

  • Een offerte op maat binnen 48 uur
  • Alle soorten maatwerk mogelijk
  • Persoonlijk en professioneel advies
  • Sneller service

Vul het onderstaande formulier in om een offerte bij ons aan te vragen.

Aanvragen

Bekijk de brochure

In onze brochure vindt u tips en mogelijkheden voor het gebruik van hout in en rondom uw huis of tuin. Door te klikken op onderstaande knop kunt u deze brochure downloaden. Natuurlijk kunt u ook altijd bellen.

Downloaden